Custom Search Bar
Aydınlatma Türk Mili Komitesi’nin en önemli misyonu Türkiye’yi uluslararası platformda temsil etmektir. Bu amaçla ATMK kuruluşunun hemen ardından 1996 yılında Uluslararası Aydınlatma Komisyonu’na (CIE, Commission Internationale de L’Eclairage) üye olmuş ve Türkiye’yi temsil etmeye başlamıştır.
29 yıldır üyesi olduğu ve Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Sermin Onaygil, 2023-2027 döneminde de Yönetim Kurulu’nda yer aldığı Uluslararası Aydınlatma Komisyonu’nda (CIE – International Commission on Illumination) aktif görevler üstlenmekte, yayınlanan “Uluslararası Rapor ve Öneriler”de hazırlama grupları içinde yer almakta, bu platformlarda elde ettiği bilgi ve birikimleri ulusal bazda ilgili kurum ve kuruluşlara aktararak, düzenleyici yayınların oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.  
ATMK’nın CIE’de yer alan diğer 37 ülkenin Ulusal Komiteleri gibi, ülkedeki ışık ve aydınlatma ile ilgili kişi ve kuruluşlarla iletişim içerisinde olma ve onları uluslararası platformda temsil etme gibi görevleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ulusal ve uluslararası etkinliklere katılım ve katkıda bulunma, bilimsel ve eğitici toplantılar düzenleme, yayın yapma gibi sorumlulukları bulunmaktadır.
 
Bu bağlamda, Aydınlatma Türk Milli Komitesi’nin, Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE)’nundaki Division (Bölüm) çalışmaları aktif olarak devam etmektedir. Uluslararası Aydınlatma Komisyonu’nun bölümlerinde Türkiye adına belirlenmiş ATMK bölüm temsilcilerimiz, bölümlerinin genel kurul toplantılarına katılmak, teknik komite çalışmalarını izlemek ve aktif olarak çalışmak, hazırlanan yayınlara katkı sağlamak, kontrol etmek ve onay vermek olarak tanımlanan görevlerine 2024 yılında da devam etti.
Stratejik kararların alındığı bu toplantılarda CIE ve bölümler bazında son bir yılda gerçekleşen etkinlikler ayrıntılı görüşülmüş, çalışma konuları tartışılmış, yeni teknik komitelerin kurulması onaylanmıştır.
CIE – Uluslararası Aydınlatma Komisyonu Division (Bölüm) çalışmaları kapsamında; Prof. Dr. Rengin Ünver, 31 Mayıs 2024-1 Haziran 2024 tarihleri arasında Fransa’nın Paris kentinde çevrimiçi ve yüz yüze gerçekleştirilen Türkiye temsilcisi olarak görev yaptığı “Görme ve Renk” CIE Bölüm-1’in Yönetim Kurulu, Teknik Komite Toplantılarına ve oy kullanım süreçlerine çevrimiçi olarak katılım sağlamıştır.
Dr. Öğr. Ü. Kamuran Türkoğlu, 1 Haziran 2024 tarihinde Türkiye temsilcisi olarak görev yaptığı “Işık ve Radyasyonun Fiziksel Ölçümü” CIE Bölüm-2’nin Yönetim Kurulu ve Teknik Komite Toplantılarına (çevrimiçi) olarak katılım sağlamıştır. CIE Bölüm-2’nin altında aktif olarak halen 14 Teknik, 9 Raporlama ve 9 İşbirliği Komitesi mevcuttur. ‘Vocabulary on Horticulture Lighting’ başlıklı bir iç rapor hazırlanmıştır. “TC 2-99: Standard File Format for Electronic Transfer of Optical Radiation Data for Luminaires, Lamps and LED modules” için yeni bir Teknik Komite oluşturulmasına ilişkin anket yapılmıştır.
Prof. Dr. Leyla Öztürk, 3 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye temsilcisi olarak görev yaptığı “İç Çevre ve Aydınlatma Tasarımı” konulu CIE Bölüm – 3’ün yıllık Yönetim Kurulu ve Teknik Komite Toplantılarına çevrimiçi olarak katılım sağlamıştır.
Prof. Dr. Banu Manav, 23 Eylül 2024 tarihinde Türkiye temsilcisi olarak görev yaptığı “Fotobiyoloji ve Fotokimya” konulu CIE Bölüm-6’nın; yıllık Yönetim Kurulu ve Teknik Komite Toplantılarına çevrimiçi olarak katılım sağlamıştır. Bölüm 6 konuları kapsamında teknik komite ve raportörlerin yıllık çalışmaları incelenmiş; araştırma stratejileri tartışılmış ve yıllık faaliyet planlamaları yapılmıştır.
Prof. Dr. Sermin Onaygil, 5 Kasım 2024 tarihinde Türkiye temsilcisi olarak görev yaptığı “Ulaşım ve Dış Aydınlatma Uygulamaları” konulu CIE Bölüm-4’ün; yıllık Yönetim Kurulu ve Teknik Komite Toplantılarına çevrimiçi olarak katılım sağlamıştır.  Bölümde aktif olan teknik komite, raporlama, araştırma platformu ve standardizasyon çalışmalarının mevcut durumunun açıklanıp, değerlendirildiği ve gelecek planlamalarının yapıldığı toplantının araştırma platformu, standardizasyon ve yeni çalışma konuları bölümleri Sermin Onaygil moderatörlüğünde gerçekleşmiştir.

 

Görme ve Renk

(Prof. Dr. Rengin Ünver)

Işığın ve aydınlatmanın fotometri, kolorimetri, renksel geriverim, görsel performans ve görsel değeri gibi konularıyla ilgili modelleri, standartları, spesifikasyonları ortaya koyan çalışmalar yapar.

Işık ve Radyasyonun Fiziksel Ölçümü

(Y. Müh. Kamuran Türkoğlu)

Mor ötesi, görülebilir ve kızılötesi radyasyonlar, global radyasyonlar, optik özellikli malzemeler ve armatürlerin (aygıtların) yanısıra fiziksel detektörler (algılayıcılar) ve incelenmesi gereken diğer cihazların değerlendirilmesi için gerekli standart işlemler üzerinde çalışır.

İç Aydınlatma

(Prof. Dr. Leyla Dokuzer Öztürk)

Bina kullanıcılarının ısıl ve akustik konularla birlikte çevrelerinden memnuniyetlerini etkileyen görsel faktörleri inceler, doğal ve yapay aydınlatma ile ilgili tasarım kriterleri için klavuzlar hazırlar, CIE'nin diğer bölümlerinin iç aydınlatma için hazırladığı sonuçlarla bütünleşik olarak binaların iç aydınlatmaları için gerekli hesaplamalar ve tasarım teknikleri üzerinde çalışır.

Ulaşım ve Dış Aydınlatma Uygulamaları

(Prof. Dr. Sermin Onaygil)

Dış aydınlatma ve trafik sinyalizasyon aydınlatması konularında çalışır ve öneriler içeren yol gösterici yayınlar hazırlar.

Fotobiyoloji ve Fotokimya

(Prof. Dr. Banu MANAV)

Görme olayının dışındaki fotokimyasal ve biyolojik sistemler üzerinde optik radyasyonların etkilerinin değerlendirilmesi üzerinde çalışır.

Görüntü Teknolojileri

(Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Berker YURTSEVEN)

Her türlü analog ve dijital görüntü cihazları, depolama ve görüntüleme araçları kullanılarak görüntülerin simülasyonu, işlem ve iletişimin optik, görsel ve boyutsal konuları için standartlar ve klavuzlar hazırlanması üzerinde çalışır.