Custom Search Bar

2012 yılında Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) toplantısında, “IŞIK VE AYDINLATMA KONULARINDA BİLGİLENDİRME VE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI” konusunda çalışmalar yapılması yönünde öneri yapılmıştır.

Bunun ardından, 2013 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM, United Nations) New York toplantısında söz konusu öneri kabul edilmiş ve “2015 yılı Uluslararası Işık Yılı (IYL, International Year of Light)” olarak ilan edilmiştir. 


Böylece, Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Işık Yılı olarak adlandırılan küresel bir girişim başlatılmıştır. Işık yılının hedefi, ışık ve ışık temelli teknolojilerin, bilim, teknoloji, kültür ve eğitim alanlarında oynadığı role dikkat çekilmesi vb. konuları ele alarak eğitim kurumları, bilimsel/kar amacı gütmeyen dernekler, teknoloji platformları, özel sektör gibi paydaşları bir araya getirmek ve ışık ve aydınlatma konularında farkındalık yaratmak olarak özetlenebilir. Bu özel güne ilişkin etkinlik düzenleyen kurumların başında Uluslararası Aydınlatma Komitesi (CIE; Commission International d’Eclairage) gelmektedir.


2015 Işık Yılı için “ışık ve aydınlatma” konusuna yönelik hem ulusal hem de uluslararası platformlarda çeşitli toplantılar, yarışmalar vb. değişik etkinlikler yapılmıştır. Kuruluş statüsü Uluslararası Aydınlatma Komitesi’ne benzeyen Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) de, 2015 Uluslararası Işık Yılına özgü çeşitli etkinlikler gerçekleştirmiştir. Örneğin “Işık-İnsan-Mekan” temalı Ulusal Fotoğraf Yarışması, Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) tarafından Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) işbirliğiyle düzenlenmiştir.

 “UNESCO 2015 Uluslararası Işık Yılı” nın izlerinin fotoğraf sanatı aracılığı ile aktarılmasını amaçlayan yarışmaya, farklı meslek gruplarından kişilerin yanı sıra üniversiteli gençler de yoğun ilgi göstermiştir.


Uluslararası Işık Yılı 2015’in ardından “Uluslararası Işık Günü” gündeme gelmiştir. 2017 yılında Paris’teki UNESCO’nun 39. Toplantısı’nda her yıl 16 Mayıs gününün “Uluslararası Işık Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Işık gününde de “ışık yılına” benzer şekilde, ışık ve ışık temelli teknolojilerin, bilim, teknoloji, kültür ve eğitim alanlarında oynadığı role dikkat çekilmesi vb. konular ele alınmış, değişik paydaşların dikkatinin çekilmesi, ışık ve aydınlatmaya ilişkin farkındalık yaratılması hedeflenmiştir.

İlk Uluslararası Işık Günü kutlaması, dünya genelinde 16 Mayıs 2018’de, 1960 yılında mühendis ve fizikçi Theodore Maiman’ ın ilk lazeri başarıyla ateşlediği günün anısına, gerçekleştirilmiştir. 


Bu doğrultudaki çalışmaları destekleyen ve etkinlikler düzenleyen kurumlar arasında yer alan Aydınlatma Türk Milli Komitemiz (ATMK) Uluslararası Işık Günü’nün Türkiye’deki resmi temsilcilerinden biri olarak, 2018 yılından bu yana gerçekleştirdiği kamuoyunu bilinçlendirme ve ışık kullanımı konusunda farkındalık oluşturma amaçlı etkinliklerini her yıl sürdürmektedir.